Welkom > Vormen van MS

Vormen van MS


Ondanks de variatie in en de onvoorspelbaarheid van de symptomen kent MS toch een zekere regelmaat in de manier waarop de ziekte zich over een lange periode gedraagt. Men kent verschillende beloopsvormen van MS:
 
1. Benigne (milde vorm), goedaardig
2. Relapsing Remitting (RR)
3. Secundair Progressief (SP)
4. Chronisch Progressief
 
Benigne (mild)
De eerste drie categorieŽn beginnen vaak plotseling. Bij de chronische progressieve vorm ontstaan de symptomen gewoonlijk langzaam. Ongeveer 25% van MS-patiŽnten lijdt aan de benigne vorm, waarbij slechts enkele exacerbaties (MS-aanvallen) en weinig blijvende handicaps optreden. Wetenschappers duiden met benigne de vorm aan waarmee MS- patiŽnten worden omschreven die na 15 jaar geen langdurige gevolgen aan de ziekte hebben overgehouden. Een goedaardig verloop is tot op zekere hoogte te voorspellen.
 
Relapsing Remitting
De relapsing remitting vorm (RR) komt voor bij 20% tot 30% van de MS-patiŽnten. Hierbij verdwijnen de symptomen na afloop van exacerbatie weer geheel of gedeeltelijk. Dat noemen we remissie. PatiŽnten met deze vorm van MS krijgen vaker met exacerbaties te maken dan patiŽnten met de benigne vorm. De exacerbaties zijn duidelijk te onderscheiden en worden elk gevolgd door volledig herstel of door herstel met enig functieverlies. Tussen de exacerbaties in verslechtert de ziekte niet verder. Een deel van de mensen met relapsing remitting MS wordt na enkele jaren progressief: secundair progressief (SP).
 
Secundair Progressief
De relapsing progressieve vorm komt het meeste voor en treft 40% van de MS-patiŽnten. De symptomen lijken aanvankelijk af te nemen, maar na verloop van tijd komen ze terug en na elke exacerbatie worden ze erger. Als de ziekte als relapsing remitting begint, maar later verandert in primair progressief, dan wordt dat secundair progressief genoemd en vaak afgekort tot SP. De primair progressieve vorm (PP) gaat vanaf het begin gepaard met een voortdurende achteruitgang, maar kent korte perioden van verbetering of stabilisatie. De toenemende klachten bij PP worden niet (altijd) vooraf gegaan door schubs.
 
Chronisch progressief
Slechts 10% tot 20% van de MS-patiŽnten lijdt aan de chronisch progressieve vorm. Soms is tussendoor sprake van exacerbaties en spreekt met van progressieve relapsing. De ziekte verergert voortdurend en uiteindelijk gaan bepaalde functies en mogelijkheden permanent verloren. Bij deze groep patiŽnten ontstaan in korte tijd ernstige en meerdere stoornissen.