Welkom > Behandelen van MS

Behandelen van MS

Er zijn geen medicijnen die multiple sclerose (MS) kunnen genezen. Wel zijn er verschillende soorten medicijnen waarmee de klachten van multiple sclerose behandeld kunnen worden.

De laatste jaren zijn er medicijnen ontwikkeld die positieve invloed zouden hebben op MS zelf. De medicijnen kunnen multiple sclerose echter niet genezen. Ze proberen de ziekte te remmen. Glatirameer-acetaat en interferon-bta behoren tot deze groep medicijnen.

Bijnierschorshormonen (dexamethason, methylprednison, prednison, prednisolon) worden vaak voorgeschreven wanneer MS-klachten verergeren.

Ook zijn er nog andere medicijnen die kunnen helpen bij MS-klachten, dit zijn natalizumab, immunoglobuline, methotrexaat, mitoxantron.


In mei 2014 lag ik weer in het ziekenhuis voor een Plasmaferse behandeling, het was al een tijdje een groot vraagteken hoe het nu kon dat ik binnen 8 weken na mijn plasmaferse me slechter begon te voelen. Voelde me iedere dag beroerder. Iedere keer als mijn bloed dus vervangen was door donor (plasma) ging het even goed. Ik lag dus weer 9 dagen plat dus begon met mijn zoektocht op internet.

Al gauw kwam ik bij het Swank dieet.. het sprak mij heel erg aan en alles klonk heel logisch. Dokter Swank Een inmiddels op 98 jarige leeftijd overleden Amerikaanse arts die al in 1943 op het idee kwam dat er iets mis moest zijn met het bloedplasma. In 1976 heeft hij hier een boek over geschreven. Het teveel aan verzadigde vetten in je dieet zou dus een oorzaak kunnen zijn.

Kwam al snel tot de conclusie geen rund en varkensvlees meer, geen melk geen lactose (sommige nemen vetvrije melk) geen palmvet,boter, kokos, kokos olie, eigeel, etc. en maximaal 15 gram verzadigde vetten per dag. En een maximaal van 50 gram onverzadigde vetten per dag.

Zodra ik thuis was schrapte ik gelijk melk en vlees van mijn menu.. het eten van gevogelte is toegestaan en vis! 2 maal vette vis per week! Dus een dieet rijk aan omega 3! Het was en is nog steeds wel moeilijk om te zoeken naar de juiste maaltijden, en heel veel lezen op de verpakkingen, wat betreft de kant en klaar soepen en saucen vooral hier in Duitsland bevatten meestal altijd melk en/ of palmvet, of er staat plantaardig vet.. Zodat je dus nooit  weet welk plantaardig vet het bevat. Ik kies ervoor om deze vraagteken producten dus niet te nemen of eventueel contact op te nemen met de fabrikant.

Verder de hele dag optellen en uitrekenen wat er in zit..inmiddels na 5 maanden weet ik een beetje wat ik per dag aan verzadigd vet binnen krijg, en kom ik dagelijks op minder dan 9 gram uit.

Ik heb inmiddels wel een aantal hoog gedoseerde vitamines die ik tot mij neem.
-Vitamine B 12 2000-3000 mcg dagelijks
-Vitamine D3
-Vitamine C