Welkom > Leven met MS

Leven met MS


Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid.

Pieken en dalen kunnen zich in een leven met Multiple Sclerose voordoen met tussenpozen van jaren, maar ook van maanden. Die onvoorspelbaarheid heeft invloed op je dagelijks leven, maar ook op je toekomstplannen. Het kost een behoorlijke tijd om dit te accepteren en te verwerken.

Je moet proberen een balans te vinden ,wat kun je en tot hoever kun je gaan. Proberen je energie  zoveel mogelijk te verdelen. Moeilijk omdat dit vaak al zo weinig is.

Het belangrijkste vind ik dat je kijkt naar wat je allemaal nog wel kan en niet naar de dingen die je niet meer kan!! En genieten van de momenten dat het goed gaat!
Al valt het natuurlijk zwaar als het net wanneer het goed gaat je weer een tegenslag krijgt en je weer meer beperkt word in je kunnen...
Gelukkig hebben de mensen die het dichts bij mij staan ook een enorme positieve kijk op het leven!
                      
                                "Jeden Tag ein neues Leben"