Welkom > Swank Dieet

Swank Dieet

In mei 2014 lag ik weer in het ziekenhuis voor een Plasmaferse behandeling, het was al een tijdje een groot vraagteken hoe het nu kon dat ik binnen 8 weken na mijn plasmaferse me slechter begon te voelen. Voelde me iedere dag beroerder. Iedere keer als mijn bloed dus vervangen was door donor (plasma) ging het even goed. Ik lag dus weer 9 dagen plat dus begon met mijn zoektocht op internet.

Al gauw kwam ik bij het Swank dieet.. het sprak mij heel erg aan en alles klonk heel logisch. Dokter Swank Een inmiddels op 98 jarige leeftijd overleden Amerikaanse arts die al in 1943 op het idee kwam dat er iets mis moest zijn met het bloedplasma. In 1976 heeft hij hier een boek over geschreven. Het teveel aan verzadigde vetten in je dieet zou dus een oorzaak kunnen zijn. Niet alleen voor MS maar voor veel andere oa hart en vaat ziektes.

Ik kwam al snel tot de conclusie geen rund en varkensvlees meer, geen melk geen lactose (sommige nemen vetvrije melk) geen palmvet,boter, kokos, kokos olie, eigeel, etc. en maximaal 15 gram verzadigde vetten per dag. En een maximaal van 50 gram onverzadigde vetten per dag. Onbeperkt groente en fruit! Suiker is toegestaan maar gebruik ik ook in mindere mate, en als het kan rietsuiker o.i.d.

Zodra ik thuis was begon ik direct volop. Ben wel van mening dat je er dan ook helemaal voor moet gaan, een beetje is tijdverspilling en er hangt nou eenmaal een hoop van af. Ook werd ik lid van een Groep op Facebook, die allen het swank dieet volgen, sommige al meer dan 25 jaar. Heel fijn daar zijn mensen waar je met al je vragen terecht kan en je krijgt ook heel veel liefdevolle ondersteuning.

Ik schrapte gelijk melk en vlees van mijn menu, en begon mijn dagelijks maaltijden uit te rekenen. Ik heb veel aan de online voedingswijzer. http://www.voedingswaardetabel.nl Het eten van gevogelte is toegestaan en vis! 2 maal vette vis per week! Dus een dieet rijk aan omega 3!
Het bakken doe ik dus of in gele Olijfolie (Bertolli) of in de grillpan geheel zonder olie. Bak ook een aantal keer per week een ovenschotel met heel veel soorten groente. Bijvoorbeeld broccoli, sperziebonen, wortel,ui, paprika ,lente uitjes, zoete aardappel,courgette ,aubergine, knoflook, tomaat. Besprenkelen met wat olijfolie.

Het was en is nog steeds wel moeilijk om te zoeken naar de juiste gevarieerde maaltijden, en heel veel lezen op de verpakkingen, wat betreft de kant en klaar soepen en sausen vooral hier in Duitsland bevatten deze meestal altijd melk en/ of palmvet, of er staat plantaardig vet.. Zodat je dus nooit weet welk plantaardig vet het bevat. Ik kies ervoor om deze vraagteken producten dus niet te nemen of eventueel contact op te nemen met de fabrikant.

Verder de hele dag optellen en uitrekenen wat er in zit..inmiddels na 3 jaar weet ik  wat ik per dag aan verzadigd vet binnen krijg, en kom ik dagelijks op minder dan 9 gram uit. Ben ook sindsdien 19 kilo afgevallen, ik blijf nu hangen op een stabiel gewicht. 

Als tussendoortje neem ik vaak:
-Fruit of groente
-Dadels/ rozijnen
-Gezouten zonnebloempitjes
-Nature Valley repen
-Zonnatura sesam/pinda Crunch
-Vetarme/Lactose vrije blauwe bessen/appel Muffins
-Appel / Bananen chips
-Eigengemaakte chips
-Crispy Crisps van Action
-Pistache
-Lays Oven Pita bites Tomato Spicey
-zelf gemaakte eierkoeken/ gingerbread/ Bananen brood

Ik heb inmiddels wel een aantal hoog gedoseerde vitamines die ik dagelijks tot mij neem.

-Vitamine B 12 1000 mcg
-Vitamine D3 10.000 IU
-Omega 3, 6 , 9  capsules