Welkom > Plasmaferese

Plasmaferese

Ik ging januari 2012 voor opname naar Ziekenhuis Emden voor een Plasmaferese. Waarbij ik donorplasma zou krijgen en mijn plasma eruit gefilterd zou worden. Omdat ik nog aan de bloedverdunners was kon de behandeling helaas niet direct starten, had het op tijd doorgegeven maar helaas.

Vrijdags heb ik alle mogelijke neurologische onderzoeken weer gehad . MRI, VEP ,SEP enz.

Maandag ging het dus echt van start. Werd s' morgens naar de uitslaapruimte gebracht waar door een Anesthesist de katheter aangelegd zou worden. Had geen idee wat er precies zou gaan gebeuren, maar goed ook anders had ik het waarschijnlijk niet gedaan! Het was een zeer pijnlijke behandeling, ook na het aanleggen heb ik er nog heel veel last van gehad. Hij lag direct onder mijn linker sleutelbeen en de katheter liep dus van binnen door tot rechts. In de grote hoofdslagader die daar loopt. Slapen ging ook alleen op mijn rug. Met ademhalen voelde ik de katheter goed zitten.

De behandeling duurde 6 dagen met een dag pauze om een beetje bij te komen, de dagelijkse behandeling duurde ongeveer 2 uur. Het aansluiten en afkoppelen duurt ook al met al een half uur.

De eerste behandeling werd gedaan in het ziekenhuis zelf op de Intensive Care omdat ze moeten kijken hoe je er op reageert. Je kunt in schock raken door allergische reacties. Dat was natuurlijk reuze spannend, alles ging gelukkig goed, had wat tintelingen in mijn voeten vingers en lippen. De behandeling zelf was pijnloos. Wel was ik ontzettend moe en had het ijskoud. Vooral na de behandeling was je gesloopt! De behandelingen erna vonden plaats in het Dialyse centrum Emden tegenover het ziekenhuis. Er waren een stuk of 6 grote zalen met in elk 8 bedden, ongelooflijk om te zien dat mensen daar uren liggen voor nierdialyse. Heb je normaal echt geen voorstelling bij.

Alle verplegers en artsen daar waren enorm vriendelijk en vertelde precies wat ze gingen doen ,kreeg een kruik en wat te eten en drinken. Ook gaven zij mij een hoop informatie. Het enige wat niemand me kon zeggen is wat het bij Ms nou precies doet ,ze halen mijn plasma eruit en vervangen het door nieuw plasma, het helpt!! maar wat ze er precies uitfilteren weet niemand, heel bijzonder!

Dialysezentrum Emden Herzlich dank für die Gute Versorgen!

Na 2 dagen merkte ik al verbetering van mijn klachten, mijn hoofdpijn was weg, ogen functioneerde beter en langzaam werd mijn duizeligheid en evenwichtsprobleem minder!! na de 4e behandeling ging ook wonder boven wonder het lopen beter!

Na de laatste behandeling werd na 6 uur de katheter eruit gehaald (noodzakelijk is het om zo lang te wachten omdat er Heparine een bloedverdunner in de katheter word gespoten en dus het bloed nog 6 uur dun blijft). Ik was enorm nerveus maar stelde helemaal niets voor.

Nu thuis ben ik nog steeds verbijstert! wat ik allemaal weer kan en hoe goed ik kan lopen!!! Nu hopen dat het lang aanhoud en ik niet snel weer een behandeling nodig heb!