Welkom > Ons Droomhuis

Ons Droomhuis

Sinds 2007 wonen wij in Duitsland, ongeveer 20 min. met de auto van de Nederlandse grens. We wonen heerlijk vrij en kunnen hier heerlijk van alle rust en ruimte genieten.

Onze kinderen waren op de meest gunstige leeftijd om te emigreren (want dat is het echt ook al is het 20km van NL) namelijk 6 en 3 jaar. De oudste kon zo beginnen in de 1e klas de Kindergarten (kleuterschool ) is hier apart van de basisschool dus alle 1e klassers zijn nieuw en dit was voor haar dus een fijne start.

Wij moesten hoe dan ook een ander huis van wegen de slechte staat van onze vorige huurwoning. En we konden vanwege ons inkomen en het grote aantal huisdieren in Nederland niets passend vinden.

Uitzicht uit onze eetkamerDoor een tip van een andere Nederduitser kwamen we op het idee om naar Duitsland te vertrekken. De grondprijs en huizenprijs is hier vele malen goedkoper dan in Nederland. De banken denken hier pas echt met je mee en je wordt normaal te woord gestaan ongeacht je budget.

Dan gaat het pas van start, lekker op huizen jacht. In het begin komt je met figuren in contact die snel geld willen verdienen of je wilt of niet. Ieder huis lijkt mogelijk, hypotheek is geen probleem, bestemmingsplannen bestaan niet, aanmelden van je bedrijf is geen punt, Polen maken een openhaard voor driehonderd euro, etc. het lijkt alsof je in de hemel bent aangekomen.
De meeste Nederlanders die hier komen wonen kopen met overwaarde van hun huis in Nederland en worden met dit soort praatjes door deze snelle jongens in ieder huis getild die ze maar voor handen krijgen althans dat proberen ze.

Voor ons was dat anders, wij hadden een beperkt budget en beperkte mogelijkheden. Hierdoor haakte de snelle jongens al snel af en kwamen we god zij dank bij de reguliere bank terecht voor een hypotheek. We hadden bij verschillende makelaars aangegeven wat we zochten en voor hoeveel. Natuurlijk werden we eerst voor gek verklaard en werd ons gezegd dat wat wij zochten niet bestond maar na een jaar hadden we het dan toch voor elkaar. Een leuk huisje in goede staat voor een betaalbare prijs met genoeg ruimte (halve hectare) voor de dieren en ook nog dicht bij school.

Eenmaal de sleutel in handen en de kinderen aangemeld voor school merk je dat je echt in een ander land bent gaan wonen. Wij liepen tegen dingen aan waardoor we bijna een cultuurschok kregen, zelfs 20km van Nederland. Ambtenaren met aanzien, wederzijds respect tussen ouders, kinderen en leraren, de katholieke kerk als onderdeel van de samenleving en andere feestdagen en tradities. Voor ons kwam dat echt als een shock omdat we zelf snel wilden integreren en we door de omgeving heel snel werden geaccepteerd. Met kinderen op school kom je nu eenmaal snel in contact met je nieuwe omgeving.ons Droomhuis
Wij hebben er bewust voor gekozen onze kinderen op een Duitse school aan te melden. De normen en waarden zijn in deze regio meer in overeenstemming met onze verwachtingen en wij zijn van mening dat je jezelf buiten de locale samenleving zet wanneer je kinderen als enige uit de buurt naar een Nederlandse school zouden gaan. Waar je overigens wel erg aan moet wennen is wel als je kinderen trots thuis komen met een 1 of 2 voor hun werk terwijl dat een 10 of 9 voor Nederlandse begrippen zou zijn. De kinderen op de Grundschule (6 - 10 jaar) beginnen iedere dag 's ochtends om 7:45 tot 11:30 en tot 12:50 afhankelijk van de klas waar ze in zitten en hebben 's middags redelijk wat huiswerk.

Dat het leven in Duitsland wat goedkoper is dan in Nederland is wel goed merkbaar. De boodschappen, de auto, het wonen en kindergeld allemaal zaken die het wonen in Duitsland financieel aantrekkelijk maken.

Over de gezondheidszorg hier zijn we enorm tevreden! In Nederland moet je vaak weken of maanden wachten voor je daadwerkelijk een diagnose hebt. Hier kom je in mijn geval direct in de malle molen terecht en zoeken ze door tot ze ook echt uitsluitsel hebben!